Monostory.hu

Hírek a PKP Cargo háza tájáról

Bejegyezve: | 2014. 03. 27. | Comments Off on Hírek a PKP Cargo háza tájáról

Európa második legnagyobb vasúti társaságáról viszonylag kevés szó esik hazánkban, pedig megérdemli a figyelmet. A PKP Cargo tavaly kopogtatott a magyar határon; első négyáramnemű ES64F4 típusú mozdonyuk hatósági engedélyeztetése után hamarosan tesztvonatot is közlekedtettek.

A PKP Cargo Csoport tavalyi 1,136 milliárd eurónyi forgalmat teljesített, emellett nettó profitjuk elérte a 15 és fél millió eurót; ezzel a bevétellel – és szállítási teljesítményükkel – piacvezetők maradtak Lengyelországban. Az eredményt számos külső tényező befolyásolta, köztük a gazdaság folyamatainak lelassulása és a létrejött foglalkoztatási megállapodás. Az egyszeri hatások figyelembe vétele nélkül a PKP Cargo Csoport maradt Európa egyik legjövedelmezőbb árufuvarozó társasága (az EBITDA értéke 14%). A társaság jól felkészült a lehetőségek kiaknázására, amelyek egyrészt a nagy volumenű infrastruktúra-modernizációból, másrészt agresszív nemzetközi – főleg Közép- és Kelet európai – terjeszkedésből eredtek.

A PKP Cargo csoport 2013-ban megkérdőjelezhetetlenül Lengyelország piacvezetője maradt, úgy a szállítási teljesítményt (59%-os piaci részesedés), mint az elszállított mennyiséget (49%-os részesedés) tekintve.

A gazdaság lassulásának eredményeképpen az elszállított árutömeg tavaly ugyan 2%-kal, 114,4 millió tonnára csökkent, ám a szállítási teljesítmény 2%-kal, 30,1 milliárd tonnakilométerre nőtt. A teljesítmény magasabb indexe az elszállított áruk hosszabb átlagos szállítási távolságának köszönhető; ezek javát a kikötőkbe irányuló szén-, és a kikötőkből a Közép-európai acélművekbe szállított vasércszállítások adták.

A szolgáltatás minőségének fenntartása és javítása érdekében idén a PKP Cargo új mozdonyok vásárlását tervezi, amelyek az országhatáron túlnyúló szállítási tevékenységét segíthetik elő. A társaság 78 millió eurónyi készpénzállománnyal rendelkezik, és szükség esetén az Európai Befektetési Banktól könnyen számíthat további összegekre.

„2014 a lengyel határon túl terjeszkedési stratégiánk folytatásának éve lesz, mára több számunkra fontos európai országban rendelkezünk vasútvállalati engedéllyel. Idén mindegyikben szeretnénk megjelenni ajánlatainkkal – nem csak a PKP Cargo ajánlataival, hanem leányvállalatunk, a Trade Trans kínálatával is, amely szintén áruszállítási szolgáltatásokat kínál. Tíz többáramnemű mozdonnyal rendelkezünk, a következő hónapok feladata e flotta bővítése”

– mondta el egy interjúban a Newseria Biznes hírügynökségnek Adam Purwin, a PKP Cargo vezérigazgatója.

A legnagyobb lengyel és a második legnagyobb európai áruszállító vasúttársaság Magyarország mellett Németországban, a Cseh Köztársaságben, Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában és Szlovákiában rendelkezik működési engedéllyel.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin