Monostory.hu

Városi közlekedési fejlesztések hatósági szemmel

Bejegyezve: | 2016. 06. 18. | Comments Off on Városi közlekedési fejlesztések hatósági szemmel

Városi közlekedési fejlesztések hatósági szemmel címmel tartott előadást Alscher Tamás, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala vasúti főosztályának vezetője a Magyar Vasút konferencián.

Az NKH Vasúti Fősosztálya igyekszik egységes szemlélettel kezelni az engedélyezési eljárásokat, ennek alapjait az egységes szervezeti felépítés biztosítja. Az ember-pálya-jármű résztvevői hármas kezelése – a vasúti társaságokkal egységben – együtt történik. Az engedélyezési folyamat projektszemlélettel történik. Az azonos projekten dolgozó különböző osztályok képviseelői a projektben folyamatosan részt vesznek, minden információt megkapnak és rendszeres belső egyeztetéseket tartanak. Tapasztalataik szerint a projektmódszer bevezetése jó irány.

Örömre ad okot, hogy mind jármű, mind infrastruktúra terén korszerű rendszerek kerülnek az országba, a komfortos utazási körülmények mellett biztosítható az esélyegyenlőség – bár nem kétséges, hogy ez utóbbi területen vannak még problémák.

Örömre ad okot az is, hogy Budapesten megépült a fonódó villamoshálózat, elkészült az 1-es villamosvonal meghosszabbítása, üzemel a DBR-metró, illetve számos más projekt is folyamatban van: Debrecenben épül az intermodális központ, megvalósult a villamos-projekt. Ezek mind komplex projektek; magukban foglalják az infrastruktúrát, járműbeszerzést, utastájékoztató berendezések üzembe helyezését. Az így létrehozott összetett rendszerek összetett gondolkodást is igényelnek. Miskolcon és Szegeden is jó dolgok valósutak meg, amiből a hatóság is sokat tanult.

A hagyományos vasúti rendszerekre előírt kockázatértékelési eljárások jól használhatók a városi vasúti közlekedési rendszerek esetén is. Egy minden részletre kiterjedő kockázatértékelés segítségével a komplex projektek során nem az üzembe helyezés során derül fény egyes hiányosságokra, amiket tűzoltómunkával kell elhárítani, hanem már az előkészítés időszakában fel lehet készülni a megoldandó feladatokra. A kockázatértékelés eszköz arra, hogy a kivitelezőt számon lehessen kérni, és ha valami nem megfelelően működik, azt még az átadás előtt korrigálni lehessen.

„A késést nem a bejárati jelző előtt kell behozni”

az idézet a projektek tervezésére is vonatkoztatható: már a tervezést úgy kell elvégezni, hogy a feladat mértékének megfelelő tervezési időt rá kell szánni.

A tapasztalatok szerint, ha a hatóságot már a tervezési fázisban megkeresik, nagyon sok olyan szempontra tudják felhívni a figyelmet, amelyek könnyen elsikkadhatnak. Ezek hatósági szempontból gondot okozhatnak, így egy kisebb probléma kivetítődhet a teljes projektre.

„Sokszor úgy érezzük, hogy az ügyfelek szerint egy károgó varjú szerepét játszuk.”

Ez nem így van, a hatóság egyszerűen tanul korábbi tapasztalataiból, és azok alapján próbálja megelőzni a problémákat.

Általános tapasztalat, hogy elnyúlnak a projektidők, és a határidő lejártakor a megrendelőnek egy nem teljesen kész projektet akarnak átadni. Erre a nem megfelelően előkészített szerződések és projektfolyamatok kínálnak lehetőséget. Az időprésbe került megrendelő végül valamilyen készültségi fokon átveszi a projektet. A projektek során biztosítani kell a folyamatos monitoringot, és el kell felejteni a Pató Pál-féle hozzáállást: a felmerült problémát nem hónapokkal vagy évekkel később kell megoldani, hanem akkor, amikor felszínre kerül.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin