Büntetés a Network Railnek

Nyolc évvel ezelőtti vasúti katasztrófáért szabtak ki négymillió font bümtetést a Network Railre. A brit vasúti pálya tulajdonosa és üzemeltetője a 225000 fontnyi perköltséget is köteles kifizetni.

Az 1999 októberében bekövetkezett emlékezetes balesetet, amelyben harmincegyen vesztették életüket és mintegy négyszázan sérültek meg, az okozta, hogy a Thames Trains Paddington állomásról induló vonata felhatalmazás nélkül haladt el egy továbbhaladást tiltó jelző mellett és összeütközött az állomás felé tartó – a First Great Western által üzemeltetett – másik vonattal.

Bár mindkét mozdonyvezető észlelte a hamarosan bekövetkező ütközést, a vonatokat már nem tudták megállítani, és a 100 km/h sebességgel haladó vonatok egymásba rohantak.

A bíróság azt is megállapította, hogy az adott jelző vörös jelzését korábban már hét alkalommal haladták meg, de a rendkívüli eseményeket egyszer sem követte megfelelő vizsgálat. Az ítélet szövege szerint a pálya fenntartója éveken keresztül elmulasztotta a kérdéses jelző áthelyezését, bár annak vörös jelzését gyakorlott és kevésbé gyakorlott mozdonyvezetők is rendszeresen későn észlelték és meghaladták.

A Network Rail sajtóközleményben tudatta, hogy elfogadja a kiszabott büntetést, és ismételten együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit.

Megjelent a Magyar Közlekedés XV. évfolyam 7. számában.

Share