Elindult az első biodízel hajtású vonat

Az Egyesült Királyság és Európa első biodízel hajtású motorvonata annak a nemzeti biodízel programnak az egyik fontos állomása, amelynek során a Vasúti Társaságok Szövetsége (Association of Train Operating Companies – ATOC) és a Rail Safety & Standards Board (RSSB) megpróbálják a vasúti közlekedést környezetbarátabbá tenni.

Idén nyáron Gordon Brown miniszterelnök jelenlétében indították útjára London Euston pályaudvaráról Európa első biodízel üzemanyaggal működő motorvonatát. A felhasznált 20%-nyi biodízel üzemanyag tulajdonképpen továbbfeldolgozott gázolaj, amely repce- szója-, és pálmaolajat tartalmaz. A keverék elégetése kevesebb széndioxid kibocsátással jár, mint a hagyományos gázolajé.

Az első utat egy hat hónapos kísérleti periódus követi, amelynek során a motorvonat bejárja az országot. A kísérletet a Virgin Trains vasúttársaság, az ATOC és az RSSB szervezi. Ha az üzemi tapasztalatok alapján a kísérlet sikerrel jár, a Virgin teljes 220 sorozatú (Voyager) flottáját átalakítja biodízel alkalmazására; így – reményeik szerint – a széndioxid kibocsátást mintegy 14%-kal tudják csökkenteni. Richard Branson, a Virgin Trains vezetője szerint ez a kibocsátás csökkenés megegyezik azzal a mennyiséggel, amit akkor lehetne elérni, ha 23000 autóval kevesebb közlekedne Nagy Britannia úthálózatán.

A Virgin vezetőinek az elsőség feletti örömét némileg beárnyékolja, hogy a tisztább biodízel üzemanyag adója bizarr módon magasabb, mint a hagyományos gázolajé. Gordon Brown miniszterelnök utalt rá, hogy megpróbálnak megoldást találni a problémára.

Share