Elkészült az Ebbsfleet – St Pancras nagysebességű vonal

Teljesen elkészült az Egyesült Királyság első külön pályás nagysebességű vonala, amely a kenti Ebbsfleetet köti össze a londoni St Pancras pályaudvarral.


St. PancrasNovember 14-től a Párizsból és Brüsszelből érkező és oda induló nagysebességű vonatok már nem Waterloo pályaudvart használják, hanem a megújult, a City-hez közelebb fekvő fejállomásra. London egyik legrégebbi, 150 éves pályaudvara nyolcszáz millió fontos beruházás eredményeként újult meg.

A vonal Ebbsfleet és St Pancras pályaudvar között most átadott része tíz év alatt készült el és 5,8 milliárd fontba került. A vonal 2003-ban átadott első 27 kilométere a Csatornától Ebbsfleetig 1,9 milliárd fontot igényelt és húsz perccel rövidítette le a menetidőt. London és Párizs, illetve Brüsszel között. A második, 38 kilométeres szakasz elkészítése nemcsak nehezebb munka volt, hanem fajlagosan többe is került, mivel egyrészt az út nagy része Észak-London alatt vezet, másrészt St Pancrason kívül még két állomás felújítását is magában foglalta. A szakasz elkészültével a kontinensre vonattal utazók, illetve onnan érkezők további húsz percet nyerhetnek.

Share