Birmingham

A város

Birmingham a maga egymilliós (az elővárosokkal együtt kétmilliós) lakosságával az Egyesül Királyság második legnagyobb városa. Nemzetközi repülőtere, a Birmingham International Airport az ország hatodik legnagyobb reptere. A városközponttól tíz kilométerre, keleti irányban fekvő repülőtér két terminálján negyven légitársaság 69 célállomására, vagy onnan Angliába évente több mint kilencmillió utas utazik.


A szomszédságában elhelyezkedő Birmingham International pályaudvar neve nem az állomás, hanem a repülőtér nemzetköziségére utal. A Virgin Trains által üzemeltetett állomás belföldi forgalmat bonyolít; öt vágányán a vonatok évi kétmillió utast szállítanak.

Birmingham International

Birmingham International Interchange

Kábelvontatású vasút, [video]

A pályaudvar és a repülőtér közötti 600 méteres távolságon vezető nélküli, kábelvontatású magasvasút szállítja az utasokat; az ikerkocsis egységek kétpercenkét indulnak a végállomásokról. A közösségi közlekedési csomópont a Birmingham International Interchange nevet viseli, utalva rá, hogy a repülővel érkező utas egy komplexumon belül érheti el a vasútállomást és az autóbusz-végállomást.

A város legnagyobb pályaudvara azonban a központban fekvő New Street vasútállomás, egyike a 17 kiemelt pályaudvarnak, amelyet a Network Rail üzemeltet. Az állomás 12 vágánya néhány percenként fogadja és indítja az elővárosi és távolsági vonatokat, utasforgalma eléri a napi százezer főt.

A szervező

A Rail Safety and Standards Board (RSSB) 2003 áprilisában alakult, a nagy port felvert Ladbroke Grove balesetet követő vizsgálat eredményeképpen született ajánlás egyik lényeges pontjának megvalósításaként. A társaság a vasúti iparág főbb szereplői által létrehozott nonprofit szervezet. Működésében független az egyes vasúti társaságoktól és egyéb üzleti érdekeltségektől.

A társaság elsődleges célja a vasútüzem biztonságának folyamatos fejlesztése, a vasútvállalatok ez irányú tevékenységének támogatása, és ezzel az utazási biztonság és vasúti dolgozók munkabiztonságának növelése.

Az RSSB fő céljai és feladatai:

  • Az utasításrendszer karbantartása és fejlesztése;
  • A vasútüzem hosszú távú biztonsági stratégiájának kidolgozása, ideértve az éves Vasúti stratégiai biztonsági tervek készítését és kiadását is.
  • Figyelemmel kísérik a vasúttal kapcsolatos munka- és közlekedési balesetek számának alakulását, az események adatai alapján elkészítik a baleseti jelentéseket, felmérik a lehetséges trendeket és kockázatokat.
  • Szakmailag támogatják a vasútüzem résztvevőinek a biztonság növelését célzó programjait.
  • Segítik az Egyesült Királyság vasútvállalatainak hatékony képviseletét az európai jogszabályalkotás és a vasutat érintő szabványok kidolgozásának folyamatában.

A helyszín

A Nemzeti Motorkerékpár Múzeum (National Motorcycle Museum) 1984 októberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, kiállítótermeiben 350 motorkerékpárral.

A legforgalmasabb autópályák keresztezésénél fekvő múzeum Birmingham International vasútállomástól és a repülőtértől néhány percnyi autózással érhető el; Solihull, Birmingham, és Coventry hármasa veszi körül.

Nemzeti Motorkerékpár Múzeum

1984 óta az intézmény a világ legnagyobb motorkerékpár múzeumává vált; évente 250 000 látogatót fogad. A látogatók számára az egyik legnagyobb látványosság az ország motorkerékpár gyártását bemutató, „60 dicsőséges év” című átfogó kiállítás. Az öt bemutatóteremben található, már több mint 650 motorkerékpár az eredeti gyártói specifikációknak megfelelően lett helyreállítva.

A hozzá csatlakozó koferenciaközpont fejlesztése a múzeum látogatóinak igényei alapján egy évvel a nyitás után kezdődött meg. Jelenleg tizenhárom teremmel szolgálja a látogatókat; termei a tíz-tizenöt fős találkozóktól a nagyobb céges rendezvényekig számos célra alkalmasak.

Megjelent a Vezetékek világa 2008/1. számában

Share

Comments are closed.