Monostory.hu

Tőzsdére megy a Deutsche Bahn

Bejegyezve: | 2008. 04. 16. | Comments Off on Tőzsdére megy a Deutsche Bahn

Németországban előkészületek történnek a világ egyik legnagyobb szállítással foglalkozó cégcsoportja, a Deutsche Bahn privatizációjára, miután az Angela Merkel kancellár vezette koalíció politikusai április 14-én megegyezésre jutottak a részleges eladás feltételeiről.


A tervek szerint a DB holdinggá válna, és a továbbiakban 75,1 százalékban birtokolná személy- és árufuvarozó társaságait, valamint az általa üzemeltetett pályahálózatot és állomásokat. A fennmaradó 24,9 százaléknyi tulajdonrészt – valószínűleg még idén – tőzsdére vinnék; a műveletből 3-5 milliárd eurós bevételt várnak.

A részvénykibocsátásból befolyó összeg nagy része az államkasszát fogja gyarapítani, de egy része a DB európai befektetési terveihez szolgál majd fedezetül. A társaság hivatalosan egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt, de Hartmut Mehdorn, a DB vezérigazgatója üdvözölte a döntést.

Mehdorn öröme nem véletlen, mivel a DB évek óta lobbizik a külső tők bevonásáért, ugyanis ezt a megoldást tartják a legjobb lehetőségnek a szolgáltatásaik kiterjesztéséhez szükséges tőke előteremtésére. Erre pedig a DB szerint szükség van, ugyanis az Európai Unióban 2010-től megindul a verseny a vasúti személyszállítás piacán is, és addigra a versenypiaci igényekhez igazodó komplett szolgáltatáscsomaggal szeretnének megjelenni.

A DB szállítási teljesítménye tavaly várakozáson felül alakult. A 2006-os rendkívül sikeres évet követően a vasúti teherszállításban ismét növelte teljesítményét, mégpedig 2,5 százalékkal, ami 2,4 milliárd elegytonna-kilométert jelent – ezzel a növekedéssel összesen kevés híján 100 milliárd elegytonna-kilométert teljesítettek. A személyszállítási teljesítmény az előző évnek megfelelő szinten stabilizálódott; ez 75 milliárd utaskilométert jelent.

Megjelent a Magyar Közlekedés honlapján, 2008. április 16-án
és a Magyar Közlekedés 2008. április 23-i számában

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin