Monostory.hu

Magyar Vasút 2011 – Fletcher

Bejegyezve: | 2011. 10. 02. | Comments Off on Magyar Vasút 2011 – Fletcher

Simon Fletcher, az UIC európai regionális koordinátora a Nemzetközi Vasúti Egylet munkáját mutatta be. Küldetésünk egyszerű – mondta: A vasúti közlekedés globális fejlődésének támogatása, hogy válaszolni tudjon a mobilitás és a fenntartható fejlődés kihívásaira. A munkában minden földrész vasutasai részt vesznek, de az európai országok a legaktívabbak.

A szervezet négy szerepkört tölt be: szolgáltatóként know-howt, technikai és lebonyolítási tapasztalatot, megoldásokat, szabályokat és szabványokat ad át; segítőként innovációs tevékenységet végez, védi a tagvasutak közös érdekeit, támogatja a legfontosabb infrastruktúra projekteket; fejlesztőként specifikációkat, szabványokat, illesztőfelületeket, dolgoz ki, tanulmányokat készít és hozzájárul a nemzetközi vasúti folyosók átjárhatóságához; valamint fórumokat, szemináriumokat, konferenciákat, kongresszusokat szervez.

Megemlítette, hogy az UIC céljai hasonlóak, mint a nemzeti vasúti szervezeteké; példaként felhozva azokat a célkitűzéseket, amelyek szinte szóról szóra megegyeznek az UIC és a Hungrail esetében:

A vasúti szállítás piaci részesedésének emelése, a vasúti szektor közreműködői (infrastruktúra kezelők, vasútvállalatok, járműtulajdonosok és -karbantartók, lízingcégek és beszállítók) közötti kiegyensúlyozott együttműködés előmozdítása, a vasúti jogszabályok figyelemmel kísérése, és azok technikai szabvánnyá adaptálása vagy átalakítása, a fenntarthatóság fejlesztése és a vasúti közlekedés előnyben részesítéséért kifejtett erőfeszítések, valamint a vasút fejlesztésére hozzáférhető erőforrások maximalizálása.

Bár a célok hasonlóak vagy éppen meg is egyeznek, a két szervezet különböző szinteken tevékenykedik. Míg a Hungrail Magyarországon belül képviseli a vasút érdekeit, az UIC a nemzetközi porondon teszi ugyanezt.

A magyar vasúti érdekvédelmi szervezet 2007 óta tagja az UIC.nek, tagjai mindenféle korlátozás nélkül részt vehetnek bármelyik munkacsoport vagy platform munkájában. Ezen kívül korlátozás nélkül hozzáférhetnek az UIC online erőforrásaihoz, a publikációkhoz, adatbázisokhoz és szolgáltatásokhoz. Megjegyezte, hogy a kutatásokból származó eredmények és minden származékuk jogtulajdonosai a kutatásban részt vevő tagvasutak.

 

Az UIC a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartása révén kulcsszerepet játszik a vasúti közlekedés és szállítás népszerűsítésében. Példaként említette a European Intermodal Association-t, ahol adatszolgáltatással és eseményszervezéssel az intermodalitást népszerűsíti és erőfeszítéseket tesz a vasút piaci részesedésének növelésére. Kapcsolatban áll az Amerikai Személyszállítási Szövetséggel, amely segítségével az UIC jelenlétét erősíti Észak-Amerikában, az OSJD-vel, jelenleg készítik elő a 2011-2015 közötti közötti közös feladatok részletes leírását, céljuk a vasúti rendszerek kompatibilitásának fejlesztése, a kelet-nyugati forgalom fejlesztése, valamint a díjrendszerek közelítése.

A NATO-val kialakították a TG-IST keretrendszert: fejlesztik a vasútvonalak kihasználtságát, a csomópontokat, és a vasúti operátorok ismereteit, hogy együtt segíthessék ki Ázsia, a Közel-Kelet, és Afrika elmaradottabb térségeit.

Az ENSZ-ben az UIC-nek NGO, vagyis nem kormányzati szervezet státusza van. Az ENSZ és az UIC közös rendezvényekkel népszerűsíti az UIC munkáját, utóbbinak konzultatív jogokat biztosítva a bizottságok plenáris ülésein, állandó meghívóval a New yorki, genovai és bécsi székhelyekre.

A Világbankkal és az Ázsiai Fejlesztési Bankkal folyamatban van az együttműködési megállapodás megkötése.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin