Monostory.hu

Ketten biztonságosabb?

Bejegyezve: | 2014. 04. 20. | Comments Off on Ketten biztonságosabb?

Tavaly nyáron egy nyersolajat szállító tehervonat siklott ki Quebecben; az ezt követő robbanás 47 ember halálát okozta és elsöpörte Lac-Mégantic egy részét. A tragédiát az okozta, hogy a vonat mozdonyvezetője nem biztosította megfelelően a vonat állva tartását, mielőtt elhagyta volna. Az eseményt követően az Egyesült Államok Szövetségi Vasúti Hatósága (FRA) új, kétszemélyes személyzeti betöltésre vonatkozó szabályzat megalkotását vette fontolóra, különösképpen a veszélyes árut szállító vonatok esetén.

Az USA vasúti szereplőit nem érte meglepetésként a múlt heti, kétszemélyes kiszolgálásra vonatkozó bejelentés; ami zavart okozott, az az a kijelentést volt, ami az alaphírt követte: az FRA

szabályozni kívánja a minimális személyzeti betöltést a legtöbb fővonali teher- és személyszállító vonaton.

A kijelentést értemezve a “személyszállító vonatok” az elővárosi és Intercit vonatokat jelentik, mivel ezek tartoznak az FRA hatáskörébe.

Az FRA tömör közleménye nem tartalmazott több részletet, és a “szándék az új szabályozás kiadására” messze nem lefutott. Mindenesetre a kétszemélyes kiszolgálás megkövetelése az elővárosi és Intercity vonatokon a városok számára megváltoztathatja a játékszabályokat – mégpedig hátrányukra. A főbb személyszállító operátorok egy mozdonyvezetővel közlekedtetik vonataikat, második ember vezénylése eléggé megnöveli költségeiket ahhoz, hogy az hatással legyen a szolgáltatási szintre, a biztonságra gyakorolt egyértelmű hatás nélkül.

Sőt, a kétszemélyes közlekedés akár biztonsági kockázat is lehet.

A Railway Age szerzője, Frank N. Wilder  tavaly decemberben számba vette a kétszemélyes kiszolgálás biztonságosabb voltára vonatkozó bizonyítékok hiányát, amikor az FRA a New York City-beli balesetet követően a Metro North-ot második ember vezénylésére kötelezte. Felidézett az elmúlt évtizedből számos olyan balesetet, amelyeknél két mozdonyvezető volt a vezetőálláson:

2005-ben a Norfolk Southern egy két mozdonyvezetős vonatja figyelési kötelezettség elmulasztása miatt egy váltón kisiklott, minek következtében klórgáz szabadult ki; az eredmény kilenc halott, ötszáznál is több sebesült, és egy város részleges kitelepítése.

2008-ban egy Metrolink által üzemeltetett elővárosi vonat meghaladt egy megállj állású jelzőt, hiába voltak ketten a vezetőálláson.

2011-ben egy CSX tehervonat ütközött egy másik vonattal; itt is kétszemélyes kiszolgálás volt, ketten nem figyeltek a sebességhatár betartására. Két ember halt meg.

Még zavaróbb a tény, hogy néhány baleset kifejezetten azért következett be, mert ketten voltak a vezetőálláson. Wilner hivatkozik egy 2010-es Metrolink jelentésre, amelyben megállapítják, hogy egy 16 hónapos második dolgozós pilot project nem eredményezett érzékelhető fejlődést a biztonság területén. Az említett beszámoló idéz egy korábbi figyelemfelhívást, amelyet Kalifornia Közszolgálati Bizottsága tett közzé a kétszemélyes kiszolgálásról:

… súlyosbítja a mozdonyvezető figyelmének elterelését, ennél fogva a hibát is.

Ha az FRA a személyzet minimális létszámáról szóló döntése meghozatala előtt figyelembe is vette ezeket a tényeket, nem hivatkozott korábbi vonatkozó kutatásokra. Egyetlen korábbi előadás témája volt csupán a kétszemélyes kiszolgálás, az is egy FRA alkalmazottól hangzott el. Edward R. Hamberger, az Amerikai Vasutak Egyesülete elnöke zúgolódott a vonatkozó, feldolgozható biztonsági adatok hiánya miatt:

Egy szabályozás tervezésekor a legkevesebb, ami elvárható, hogy egy szövetségi ügynökség rendelkezzen olyan megalapozott adatokkal, amelyek alátámasztják a szabályt. Mostanáig csak üres beszédekkel és semmitmondó bejelentésekkel próbálták igazolni a javaslatot.

A legszebb az egészben, hogy a szabályozással érintett személyszállító vonatokat üzemeltető társaságok az elmúlt években már eddig is dollármilliárdokat költöttek a szövetségi szabályozás által kötelezővé tett vonatbefolyásoló berendezések beépítésére. A vonatbefolyásoló berendezésnek az a fő feladata, hogy csökkentse az emberi hiba kockázatát, így érdekes megközelítés a személyzet számának megkétszerezése, és ezzel az emberi hiba kockázatának megduplázása…

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin