Monostory.hu

Aktualitások az NKH gyakorlatában

Bejegyezve: | 2014. 06. 09. | Comments Off on Aktualitások az NKH gyakorlatában

Alscher Tamás, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal Vasúti Főosztályának vezetője a Vasúti Tréning állandó résztvevője.

Az előadás címét nézve, gondolom sokakban a metró-engedélyezés ötlött fel elsőre. Ebben a projektben valamennyi műszaki szakterületünk együtt dolgozott; a vasúti hatóság létszámának fele több mint 1200 túlórát áldozott arra, hogy az engedély kiadható legyen. Mind a vállalkozók, mind a hatóság megtett mindent azért, hogy a metró biztonságosan üzemeltethető legyen. Az engedélyezési folyamat azonban nem zárult le. Ideiglenes használatbavételi engedélyt adtunk ki, jelenleg a vállalkozónak az üzemeltető és a hatóság felé azt kell igazolnia, hogy a metró teljesen automata üzemben, a vezetőállás elbontásával is képes arra, hogy utasokat szállítson.

Elnézve a vasút életét befolyásoló uniós jogszabályok változását, intenzív életet élünk. Nagyon sok hatás éri nem csak az NKH-t, hanem a teljes magyar vasúti piacot is. Az NKH folyamatos kapcsolatot tart az Európai Vasúti Ügynökséggel (ERA), az Európai Bizottság Vasúti Interoperabilitási és Biztonsági Bizottságával (RISC), a Biztonsági Hatóságok Szövetségével és a többi tagállam nemzeti biztonsági hatóságával. Az ERA elsődleges feladata, hogy az átjárhatósággal és a biztonsággal kapcsolatos kérdéskörökben támogassa a Bizottság munkáját és előkészítse az uniós jogszabályokat. A jogszabály-előkészítési munka boszorkánykonyhája az ERA egyes munkacsoportjai; jelenleg 64 munkacsoport létezik, ezekből négyben (köztük a vasúti járművezető képzéssel, a LOK-PAS TSI kimunkálásával és a vasúti infrastruktúra nyilvántartással foglalkozókban) képviseli az NKH a magyar érdekeket.

Részvételünkkel nemrégiben befejeződött a nemzeti biztonsági hatóságok közötti keresztaudit pilot projektje, második tagállamként vettünk részt az auditon, az új tagállamok között mi vettük először sikeresen az akadályt. Magyarország az egyetlen olyan új tagállam, amely vezető auditort adott az ERA audit tevékenységéhez; a holland hatóság auditján vettünk részt.

Most, 2014-ben arra kell készülni, hogy 2018-2020-ig együtt fel tudjunk készülni arra, hogy a hazai vasúttársaságok, amikor a biztonsági tanúsítványt meg kell újítaniuk, sikeresen vegyék az akadályt az ERA színe előtt. A „Single Safety Certificate” arról is szól, hogy egy vasúti társaságnak egyedül, külföldön, angol nyelven meg tell tudnia védeni biztonsági tanúsítványát. Egyenlő pályák, egyenlő esélyek, és a magyar vállalatok gyalog mennek a biciklisekkel versenyben: nem jól beszélünk angolul, hátrányban vagyunk a német, francia vasutaknak azzal a helyzeti előnyével szemben, hogy közelebb vannak Valencianneshez, Brüsszelhez. Ahhoz, hogy a TSI-k és a negyedik vasúti csomag bevezetése hatékonyan működhessen, elkezdődött a járművek kölcsönös elfogadási egyezményének megvalósítása, Ausztriával már megkötöttük az egyezményt, a megállapodás folyamatban van Németországgal, Szlovéniával és Franciaországgal; Svájccal is megkezdődtek a tárgyalások.

A fejlődés érdekében workshopokat szervezünk; a tavaly megtartott kettő után idén is kettőt tervezünk: a nemzeti szabályokkal kapcsolatos kérdéskörben, illetve a biztonságirányítási rendszerek felépítése, vizsgálata, valamint a vasúti társaságok belső szabályozása tárgyában. Ez utóbbit a vasúti ügynökséggel egyeztetetten, a szlovák, szlovén, horvát és román kollégák, vasúti társaságok részvételével, regionális konferenciaként tervezzük megtartani.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin