Monostory.hu

Emeletes vagy egyszintes?

Bejegyezve: | 2015. 09. 30. | Comments Off on Emeletes vagy egyszintes?

A Stadler Rail Csoport országigazgatója a Magyar Vasút konferencián elmondta, hogy hogy ha bárki azt gondolja, hogy egy gyártó cég azért szponzoál egy ilyen eseményt, hogy saját terékeit propagálja, az jól hiszi. Húsz éve beszédtéma az interoperabilitás, ennek része az arról szóló polémia, hogy kellenek, vagy nem kellenek az emeletes motorvonatok az elővárosi közlekedésben.

A kérdésnek vannak ellenzői, támogatói is, mindketten szép számmal. Nem fogom most eldönteni a kérdést, nem célom itt és most dűlőre vinni a dolgot. A Stadler Rail csoport konszolidált árbevétele 2014-ben átszámítva majdnem 600 milliárd forint volt. Az alkalmazottak száma világszerte 6000 fő, Magyarországon Szolnokon és Pusztaszabolcson vagyunk jelen egy-egy telephellyel, összesen ötszáz kollégával; a két telephely mintegy 18 milliárd forintos árbevételt jelent a vállalatcsoport számára.

stadlerseat

A Stadler emeletes motorvonata KISS fantázanéven fut, modularitásnak köszönhető széles variációs lehetőségekkel áll rendelkezésre. Így a szerelvények a 2-től a 8-részesig terjedhet, készültek S-Bahn, regionális és intercity változatok. Szállíthatóak különböző hosszúság, szélesség és padlómagasság variációkban, mindegyik megfelel a CR és LOC-PAS TSI szabványoknak. Dinamikus menettulajdonságokkal rendelkezik, legnagyob sebessége a vevő igénye szerint elővárosi kialakításban 160 km/h, vagy intercity kialakításban 200 km/h lehet. Kiemelkedő a hasznos tér magas aránya, és magas hasznos teher mellett tengelyterhelés nem több 20 tonnánál. Az optimalizált utacserét újszerű megoldás teszi lehetővé. A belső kialakítás mindemellett az egyedi igényekre szabható. A moduláris felépítés azt is jelenti, hogy a motorvonat főbb komponensei a Stadler járműcsaládokkal azonosak. Többek között karbantartásbarát kialakításának is köszönhetően magas rendelkezésre állási mutatókkal remdelkezik.

A KISS koncepció a bevált megoldásokat helyezi előtérbe; a Stadler emeletes motorvonat koncepciója a már jól ismert Stadler járműveken és bevált járműkomponenseken alapul. A forgóvázak a korábbi Flirt forgóvázak átalakításából, gyakorlatilag majdnem azonos forgóvázkeret segítségével lettek kialakítva. A hajtásrendszer különböző elemei a korábbiak továbbfejlesztésén alapulnak. Ugyanazok a gyártók ugyanazokkal a beszállítókkal állítják elő például az ajtókat, a kigördülő lépcsőket, vagy akár a légkondicionálót.

Az egyedi kialakítás lehetősége magában foglalja az üléstípusok megválaztását, a mellékhelyiségek számát is, de tisztában kell lenni vele, hogy a több „extra” elhelyezése csak az ülőhelyek számának rovására történhet. A járművariációkat tekintve érdemes megfigyelni, hogy a háromrészes emeletes motorvonat hosszúságában majdnem megegyezik a négyrészes Flirt motorvonattal, ugyanakkor másfélszer annyi utast elszállítására képes.

Stadler KISS vonatok jelenleg Svájcban, Németországban, Ausztriában és Luxemburgban üzemelnek. A járművek megfelelnek az európai szabványoknak (CEN, CENELEC). Példaképpen talán elég megemlíteni, hogy a kocsiszekrény megfelel az EN 12663 category PII, az ütközésvédelem az EN 15227 category C-I, a légkondícionálás az EN 14750, az üzemelési tulajdonságok vizsgálata az EN 14363 szabványnak. A típusvizsgálatok az EN 50215 szabvány szerint készültek, és a motorvonatok megfelelnek a HS, LOC-PAS, PRM, Noise, CCS, SRT TSI-knek. Tűzvédelem tekintetében a tervezés és gyártás során a DIN 5510-2: Level of protection 2 (DIN 5510-1), az EN 45545-1 Operation Category 3, Design Category D és EN 45545-2 Hazard Level 2 szabványok lettek figyelembe véve, a járművek opcionálisan vízköddel üzemelő automatikus tűzoltó rendszerrel készülhetnek.

Az erős de könnyű vázszerkezet elérése érdekében hegesztett alumínium kocsiszekrény készült, a EN15227 szabvány C-I kategóriája minden esetének megfelel. A szekrény által nyújtott passzív biztonság védi a mozdonyvezetőt és az utasokat, ugyanakkor minimalizálja a kocsiszekrény sérüléseit, baleset esetén alacsonyabb költségek merülnek fel.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin