Monostory.hu

Kötelező lesz a sebességhatároló a személyautókban

Bejegyezve: | 2019. 03. 03. | Comments Off on Kötelező lesz a sebességhatároló a személyautókban

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (European Transport Safety Council – ETSC) javaslatára a meglevő berendezések mellett új eszközzel bővül az autók biztonsági eszköztára.

Az Intelligens Sebességasszisztens (Intelligent Speed Assistance – ISA) GPS adatok és/vagy a felismert közlekedési táblák alapján határozza meg az aktuális sebességhatárt, és a leadott motorteljesítményt ennek megfelelően szabályozza, hogy a jármű ne léphesse túl az engedélyezett sebességet. A beállított sebességhatár felülbírálható lesz ugyan, de a rendszer minden motorindításkor élesedik.

Ne gondold legyintve, hogy jó, hát akkor majd felülbírálom! Az ETSC közleménye azt is írja, hogy:

Ha a járművezető néhány másodpercnél tovább a megengedett sebességnél gyorsabban vezet, a rendszer hang- és fényjelzéssel figyelmezteti, amely addig marad meg, amíg vissza nem tér a sebességhatár alá.

A rendszer már működik néhány újonnan kibocsátott autómodellben, így például az új Ford Focusban.

A szabályosan közlekedők számára további jó hír, hogy a sebességhatároló mellé menetadat-rögzítők is kerülnek, valamint kötelező lesz a sávasszisztens és az önműködő vészfékező rendszer is.

Az új biztonsági rendszerek kötelező alkalmazásával az ütközések és az elveszített életek számának csökkenését várják; az ETSC szerint a sebességhatároló 30%-kal csökkentheti az ütközések számát, és bevezetésétől számítva 15 éven belül akár 25000 életet is megmenthet.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin