Kötelező lesz a sebességhatároló a személyautókban

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (European Transport Safety Council – ETSC) javaslatára a meglevő berendezések mellett új eszközzel bővül az autók biztonsági eszköztára.

Az Intelligens Sebességasszisztens (Intelligent Speed Assistance – ISA) GPS adatok és/vagy a felismert közlekedési táblák alapján határozza meg az aktuális sebességhatárt, és a leadott motorteljesítményt ennek megfelelően szabályozza, hogy a jármű ne léphesse túl az engedélyezett sebességet. A beállított sebességhatár felülbírálható lesz ugyan, de a rendszer minden motorindításkor élesedik.

Ne gondold legyintve, hogy jó, hát akkor majd felülbírálom! Az ETSC közleménye azt is írja, hogy:

Ha a járművezető néhány másodpercnél tovább a megengedett sebességnél gyorsabban vezet, a rendszer hang- és fényjelzéssel figyelmezteti, amely addig marad meg, amíg vissza nem tér a sebességhatár alá.

A rendszer már működik néhány újonnan kibocsátott autómodellben, így például az új Ford Focusban.

A szabályosan közlekedők számára további jó hír, hogy a sebességhatároló mellé menetadat-rögzítők is kerülnek, valamint kötelező lesz a sávasszisztens és az önműködő vészfékező rendszer is.

Az új biztonsági rendszerek kötelező alkalmazásával az ütközések és az elveszített életek számának csökkenését várják; az ETSC szerint a sebességhatároló 30%-kal csökkentheti az ütközések számát, és bevezetésétől számítva 15 éven belül akár 25000 életet is megmenthet.

Share

Comments are closed.